
Să creștem împreună
Microplantele sunt viitorul! Cumpără semințe si crește-le in sera ta urbană! Micile plante pot fi utilizate în diverse moduri: la prepararea meniurilor diversificate și se pot pregăti chiar și smoothie-uri din aceste plante comestibile, cât și sosuri ori piureuri. De asemenea, din aceeași categorie regăsim și flori si frunze comestibile, ce au rol de decor în ornarea farfuriilor. Acestea, la fel că microplantele, oferă un plus de gust, culoare cât și elegantă farfuriei.



Microgreens Țara Făgărașului
Sunt Paul Novac, am 36 ani, am terminat Facultatea de Afaceri Internaționale din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu și am dobândit o experiență de peste 20 de ani în ospitalitate. Am fost directorul general al unui hotel din Galați, iar în valul 2 al pandemiei m-am văzut nevoit să ma retrag din activitate. Mi-am pus ordine în gânduri și am decis, împreună cu soția, să punem bazele propriei afaceri: microplante ecologice. Deținem o hală veche, pe care am modernizat-o și adaptat-o cerințelor businessului.
O afacere gândită peste noapte
Nu știu cum mi-a venit în minte, peste noapte. Poate pentru că am făcut consultanță în ospitalitate, în zona Făgărașului, și m-am lovit de problema asta. Trebuia să merg la Brașov sau la Sibiu să iau microplante pentru plating.
Deși am ales un business de nișă, mai greu accesibil, suntem mulțumiti de modul în care a evoluat și suntem mândrii de clienții pe care îi avem în portofoliu. Bucătariile restaurantelor din Brașov, Sighisoara, Sibiu și din alte zone ale țări decorează preparatele cu plantele colorate crescute de noi.
Cele mai cerute de clienții din HORECA sunt plantele care au cât mai multe frunzulițe sau cârlionț pe tulpină – mazărea, de exemplu. La polul opus, ridichea sau muștarul au frunze mici, motiv pentru care nu sunt foarte vizibile. Aproape orice plantă ar putea fi folosită ca microplantă, cu toate acestea nu toți bucătarii știu acest lucru și nici cu ce preparate să le asocieze.

Microplantele sunt al doilea stagiu de creștere al plantelor mature, primul stagiu – mugurii (germenii), apoi urmează stagiul în care iau contact cu lumina, când le ies primele frunzulițe. Acestea asimilează cele mai multe vitamine, apoi, crescând, vitaminele se divizează în tulpină, flori sau alte părți ale plantelor.

Microplantele – precum esențele tari care se țin în sticluțe mici
Dacă încercați să vă aduceți aminte când ați mâncat ultima oară microplante și ce gust aveau, vă ajutăm noi. În funcție de tipul de plantă, pot avea chiar și un gust pregnant.
De exemplu, o tulpină de ridiche are un gust aromat cât 2 felii de ridiche pură, lintea are un gust neutru, iar o microtulpină de floarea soarelui îți lasă impresia că ai mâncat 2 pumni de semințe.
În funcție de cum își capătă clorofila, ne dăm seama cum s-a dezvoltat, dacă a avut multă lumină, apă etc.
Dacă vedeți o floricică de culoare mov aprins sau roșiatică este ridichea purpurie. Plantele verzi la maturitate sunt galbene la germinare. Porumbul de floricele este galben aprins.
