
Microplantele joacă un rol important în curele și tratamentele complexe, care includ diete naturiste, dezvoltate de cercetători din SUA și Europa.
Cel mai prestigios institut care folosește intensiv microgreens este Hippocrates Health Institute din SUA.
Dincolo de beneficiile evidente, date de numeroase vitamine și minerale, studii adunate în zeci de ani de cercetare semnalează potențialul curativ al microplantelor, uneori în boli grave sau cronice.
Anumite specii de microplante au un conținut ridicat de proteine și se pretează foarte bine la folosirea în produse destinate celor cu activitate fizică intensă. Amintim aici microplantele de mazăre, linte și năut.
Microplante cu conținut ridicat de fibre: broccoli, fasole mung, năut.
Efect antioxidant, detox
Cea mai puternică microplantă cu efect antioxidant, detox, este iarba de grâu. Sucul de iarbă de grâu are inclusiv aplicații medicale documentate științific.
Alte microplante cu efect antioxidant sunt sfeclă roșie, varză roșie, gulia roz.
Calciu au microplantele de broccoli, sfeclă roșie, varză roșie, busuioc verde.
Multe microplante conțin vitamina C în proporții impresionante: broccoli, linte, mazăre, măcriș verde, gulie roz, năut, creson.
Microplantele de floarea soarelui au vitamina D. Adesea numite de nutriționiști „un aliment complet” sau „bombe nutriționale”. Au și un efect de alcalinizare a organismului.
Microplanta floarea soarelui are tot complexul de vitamine B în cantități impresionante. Alte microplante cu vitamina B sunt lintea, gulia roz.
Microplante de muștar verde și gulie roz au vitamina K, microplantele de ridiche roșie și ridiche chinezească au vitamina U.
Diverse minerale (Fe, Cu, Zn, Mg) contin microplantele de năut (Fe, Zn, Mg), creson (Fe), floarea soarelui (Cu, Mg, Zn), fasole mung (Cu, Zn), busuioc verde (Fe).
Antociani au microplantele de ridiche roșie și amarant roșu.
